Tänään kolahti postilaatikkoon viime perjantaina huutamani Fraggli-kasetit. 

WP_002613.jpg

Ykkönen (josta kuva aiemmassa postauksessani) oli yksi ensimmäisiä kasettejani lapsena ja nyt huomattuani sattumalta kakkosen ja kolmosen huudossa ajattelin täydentää sarjaa. Molemmat kasetit olivat samalta myyjältä ja sain ne posteineen kympillä. Mielestäni kohtuullista ottaen huomioon, että kasettien osalle tuosta jää vain 2e/kpl. 

Kirjoittelen laajempaa selostusta sisällöstä kun saan kasetit katsottua ja ehdin paneutua arvostelun kirjoittamiseen kunnolla. Fraggleista voisin kuitenkin mainita parilla sanalla, sillä tämäkään ei liene niitä kaikkein tunnetuimpia lastenohjelmia Suomessa. 

Fragglit loi 80-luvun alussa yhdysvaltalainen Jim Henson joka muistetaan myös Muppettien luojana. Fragglit ovat vuoren sisäisissä tunneleissä (Fraggliluolassa) asuvia pieniä olentoja. Fraggliluolasta on kaksi uloskäyntiä. Toinen jättimäisten peikkomaisten gorgien puutarhaan, josta fragglit hakevat ruokaa ja kysyvät neuvoja oraakkelina pitämältään Tunkiolta. Toinen uloskäynti taas johtaa "ulkoavaruutena" tunnettuun ihmisten maailmaan.  

"Ulkoavaruuteen" johtava tunneli on reikä Tohtorin verstaan seinässä. Päähenkilö Gobo noutaa Matt-setänsä lähettämiä kortteja verstaasta varoen "petoa" eli Tohtorin Sprocket-koiraa. Tohtori ei ole fraggleista tietoinen toisin kuin gorgit jotka koittavat napata fraggleja orjiksi. Tohtori ihmettelee miksi he saavat jatkuvasti jollekkin Gobo Fragglille osoitettua postia, mutta heittää kortit paperikoriin kiinnittämättä huomiota niitten katoamiseen. 

Sarjan ensimmäisessä jaksossa Matt-setä (eli Matkaaja-Matt) lähtee tutkimaan ulkoavaruutta, saatuaan kartoitettua Fraggliluolan kaikki luolat ja käytävät. Matt lähettää Gobolle kortteja joissa kertoo havainnoistaan kuten: "Olen paennut hirveän pedon kynsistä, törmännyt töykeään keltaiseen veikkoon ja paennut aseistautunutta armeijaa." (Peto oli Sprocket, töykeä veikko paloposti ja aseistautunut armeija pesäpallovarusteitten kanssa kulkeneita lapsia.) 

cd14640161d28d7e63e6f1a42976b3ae.jpg

Gobo keskellä kitaran kanssa. Toisinaan Goboa ärsyttää sedältään "perimänsä" sankarin rooli mutta hän ei silti ikinä jättäisi ystäviään pulaan. Punaisessa paidassa perfektionistinen ja urheilullinen Red, joka haluaa aina olla paras kaikessa. Redin vieressä taiteellinen Moki. Havaijipaidassa Vempi joka on kaikesta samaa mieltä kaikkien kanssa ja lakki päässä taikauskoinen ja pessimistinen Booper. 

Matt_cow.jpg

Gobon setä, Matkaaja-Matt.

FraggleRock-TheThreeGorgs%20%281%29.jpg

Gorgit. Juniori sekä vanhempansa jotka pitävät itseään maailmankaikkeuden hallitsijoina. Paha vain ettei heillä ole ollenkaan alamaisia. 

Trash_heap.jpg.jpg

Tunkio jota fragglit pitävät kaikkitietävänä oraakkelina sekä rotat, Filo ja Falo.

FraggleRock-Doc%26Sprocket.jpg

Sprocket ja Tohtori.

Doozerconstruction.jpg 

Fragglivuoren sisällä asuu myös pikkuruisia duusereita jotka rakentavat hienoja rakennelmia. Fragglit syövät retiisipölystä olevia rakennelmia ja duuserit rakentavat uusia. Ja niin edelleen. 

Fraggleista ja oheistuotteista on kirjoittanutut useammankin artikkelin "80-luvun lapsi". Hänen bloginsa on muutenkin varsinainen kasarinostalgikon aarreaitta.