Eilettäin tuli kuluneeksi 85 vuotta multitalentti Spede Pasasen syntymästä. 

Pertti Olavi Pasanen syntyi 10.4.1930 Kuopiossa ja osoitti jo nuorena huimia koomikon kykyjä. Niin huimia että joutui vaihtamaan lukiota kirjoitettuaan koulunäytelmään liian hyvän sketsin saksanopettajasta, joka ilmoitti ettei tule ikinä antamaan nelosta parempaa arvosanaa. 

Paitsi näyttelijänä, ohjaajana ja tuottajana suomalaiset muistavat Speden myös tuotteliaana keksijänä. Matkaradio-levysoitin, tupakointikone, "One size fits all" -kynttilänjalka sekä aaltovoimala, vain muutamia patenttihakemuksia mainitakseni. Ja jos olet syntynyt viimeistään 80-luvulla muistat varmasti Speden Speleistä tutun nopeustestin. Harvassa olivat sellaiset kaupat ja huoltoaseman baarit, joissa ei olisi 90-luvulla ollut tuota samaa pelikonetta.  

Yleensä Spede muistetaan vain omista tuotannoistaan ja sikäli nimenomaan koomikkona. Tämän takia kehotan kaikkia tämän lukevia katsomaan Mikko Niskasen vuonna 1963 ohjaaman elokuvan Hopeaa rajan takaa. Elokuva on Speden ainoa ns. vakava rooli ja ehdottomasti katsomisen arvoinen.  

En muista missä olin kun Diana kuoli, Estonia upposi tai kun terroristit törmäsivät lentokoneilla Vöyl Treit Sentteriin, mutta muistan ikuisesti kun kuulin Speden kuolemasta. Tulin aamupäivällä kotiin partioleiriltä ja edellisenä iltana lomareissulle tullut serkkuni istui olkkarissa katsomassa TV:tä. Nostin viereiseen nojatuoliin jääneitä sanomalehtiä pois päästäkseni istumaan, kun serkkuni töksäytti "Spede on kuollu". En ollut uskoa asiaa, vaikka näin sen välittömästi teksti-TV:stä. 

Spede kuoli 7.9.2001 Kirkkonummelaisen golfkentän kahvilassa sydänkohtaukseen. Muistan lukeneeni aikoinaan erään Speden golfkaverin haastattelun, jossa tämä kertoi kuinka heillä oli 10 markan panos reikää kohti. Ei iso raha jolla olisi merkitystä, mutta vähän jännitystä peliin. Spede oli tuolla viimeiseksi jääneellä kierroksellaan ennen keskeyttämistään kaivanut lompakostaan kaksi sibeliusta, ojentanut ne ystävälleen ja käskenyt antaa kierroksen voittajalle. 

Sellainen mies oli Spede Pasanen.  

Speden viimeinen leposija on Helsingin Hietaniemen hautausmaan taiteilijakukkulalla. 

WP_002872.jpg

Kannattaa lukea oheinen elämäkerta. 

WP_002873.jpg

Uuno muistelee ystäväänsä Härskiä. 

WP_002874.jpg

Hartikainen tarjoamassa Turhapuroille juhlalounaan - lenkkimakkaraa ja talouspiimää.

WP_002866.jpg

Pikkupojat on suosikkini Speden elokuvista. 

WP_002863.jpgWP_002864.jpg

Siinä on leffoja. Muutama on vielä boksilla odottamassa kasetille äänitystä. 

WP_002867.jpg

Oheisen Spede Show'n oon nauhottanu lomareissulla mummolassa. Liitty Viihteen makeimmat palat-nimiseen kilpailuun jossa äänestettiin suosikkeja vanhoista komediasarjoista. Soitin muistaakseni itekki sinne äänestykseen. 

WP_002869.jpg

DVD:itäki löytyy, vaikka se nyt onki kuoleva formaatti. 

patsass.jpg

Onkohan tuo Härskin patsas oikeesti esillä jossain... Toivottavasti on.  

nimet%C3%B6.jpg

Elokuviensa ja keksintöjensä kautta Spede elää ikuisesti.