Maailmaa kohtasi viime viikon lopulla suruviesti näyttelijälegenda sir Christopher Leen poismenosta. Näyttelijä nukkui pois lontoolaisessa sairaalassa sunnuntaina 7. kesäkuuta 93-vuotiaana. 

Leelle kertyi erilaisia elokuva ja TV-rooleja lähes 300. Tunnetuimpia lienevät Dracula, Bond-roisto Scaramanga sekä Sormusten herran Saruman, mutta hän esiintyi myös mm. viimeisessä Poliisiopistossa. Leetä ja karismaansa on kiittäminen siitä, että Kyttäkoululaiset Moskovassa ylipäänsä sietää katsoa.

Paitsi lahjakkaana näyttelijänä, Lee muistetaan myös muusikkona (harva 88-vuotias on debytoinut hevilaulajana ja yltänyt listamyyntiin) sekä hyväntekeväisyystyöstään, jonka johdosta hänet aateloitiin vuonna 2009. 

Suomalaiset voivat lisäksi muistella Leetä suurena Suomen ystänävä. Ensimmäisen kerran Lee vieraili suomessa 17-vuotiaana 1939, yrittäessään ystävineen tarjoutua vapaaehtoisiksi Talvisotaan. Hiihtotaidottomat brittinuorukaiset palvelivat selustan vartiotehtävissä reilun viikon, minkä jälkeen heidät lähetettiin kotiin ja kiiteltiin avusta. 

Lee vieraili Suomessa  yksityishenkilönä 40-luvun lopulta lähtien ja oli erittäin kiinnostunut Suomen historiasta ja kulttuurista. 2000-luvun alussa ollessaan Sormusten herran promokiertueella, Lee hämmästytti suomalaista opastaan tuntemalla huomattavasti tätä paremmin helsinkiläisten rakennusten historiaa ja arkkitehtuuria. 

Talvisodan lisäksi Lee otti Toiseen Maailmansotaan osaa Britannian kodinturvajoukoissa 1940, sekä ilmavoimissa 1941-46 palvellen mm. Pohjois-Afrikassa ja osallistuen Italian maihinnousuun sekä Monte Cassinon taisteluun. 

Sormusten herran näyttelijöistä hän oli tiettävästi ainoa, joka oli tavannut Tolkienin henkilökohtaisesti. 

Mikä lienee ylipäänsä pitkän iän salaisuus.. Saammekohan koskaan tietää.. Useissa tutkimuksissa on kuitenkin sanottu kohtuukäyttäjien olevan, niin raivoraittiita kuin ongelmakäyttäjiäkin terveempiä. Lee otti joka ilta lasin absinttia yömyssyksi. 

WP_003348.jpg 

Saruman (Taru sormusten herrasta)

WP_003361.jpg 

Kreivi Dooku (Star Wars - Kloonien hyökkäys)

WP_003363.jpg 

Komentaja Rakov (Poliisiopisto  - Moskovan keikka)