Leffahaaste 2016.  Elokuva numero 1. Ruoasta kertova elokuva. Night of the living dead (1968 versio)

Koska huumorintajuni on musta kuin kyseisen elokuvan sankari, päätin valita ruoasta kertovaksi elokuvaksi George A. Romaron kauhuklassikon Night of the living dead. Ruokaahan se epäkuolleen mussuttama ihminenkin on. :P

Kyseinen elokuva on monella tapaa merkittävä teos. Paitsi yksi taloudellisesti menestyneimpiä independent-elokuvia (114 000$ budjetilla 42 000 000$ tuotto) se on myös kulttielokuva hyvin monella tapaa. Elokuva on vaikuttanut huomattavasti niin kauhu-genreen kuin populaarikulttuuriin yleensäkin ja sen voi jopa sanoa luoneen nykyaikaiset zombit. Mietipä sitä seuraavan kerran katsoessasi Walking deadia. ;)

Tekoaikanaan elokuva herätti laajalti kohua mm. mustaihoisella sankarilla, runsaalla visuaalisella väkivallalla, kannibalismilla ja sen suorasukaisella näyttämisellä sekä loppuratkaisullaan.

Mainittakoon että Yhdysvalloissa oli 1930-luvulta vuoteen 1968 voimassa Haysin ohjeistona tunnettu elokuvien itsesäätelynormisto, joka kielsi elokuvista sopimattomina pidettyjä asioita kuten juopottelun, rikollisuuden ihannoinnin, seksin, uskonnollisten auktoriteettien arvostelun, seka-avioliitot ja niin edelleen. Ohjeiston merkitys oli vähentynyt jo 50-luvulla elokuvayhtiöiden yksinkertaisesti vain lakatessa välittämästä siitä, mutta nimellisesti se oli voimassa vuoteen 1968 asti. Hauska yhteensattuma, että juuri tuona vuonna valmistui Elävien kuolleiden yön ohella myös mm. Apinoiden planeetta.

Tekijät

George Romero - Ohjaus                                           

George Romero ja John Russo - Käsikirjoitus                              

Duane Jones - Ben 

Judith O'Dea - Barbara 

Karl Hardman - Harry Cooper 

Marilyn Eastman - Helen Cooper / Torakan syövä zombi pihalla

Keith Wayne - Tom 

Judith Ridley - Judy 

Kyra Schon - Karen Cooper

Russell Streiner - Johnny 

Bill Hinzman - Zombi hautausmaalla

Charles Craig - TV:n uutistenlukija / Zombi

George Kosana - Sheriffi (/ Tuotantoyhtiön edustaja)

SPOILER SPOILER SPOILER !!!!!

Elokuva alkaa Barbaran ja Johnnyn viedessä kukkia isänsä haudalle, kun tuntematon mies hyökkää heidän kimppuunsa. Barbara pääsee pakenemaan lähistöllä olevaan taloon, jonne saapuu myös Ben.

Talosta löytyy kellariin piiloutuneina Tom ja Judy, sekä pariskunta Harry ja Helen Cooper tyttärineen. Cooperien tytär Karen on sairas zombin purtua häntä.   

Ryhmän kesken esiintyy voimakasta erimielisyyttä siitä, miten tilanteessa pitäisi toimia. Benin mielestä olisi yritettävä ihmisten ilmoille, Harry Cooperin taas kannattaessa linnoittautumista kellariin.  

Ben yrittää Tomin ja Judyn kanssa tankata kuorma-autoa läheisellä bensapumpulla, mutta soihtu sytyttää bensiinin ja Tom ja Judy kuolevat auton räjähtäessä.

Benin ja Harryn välille puhkeaa käsirysy ja Ben ampuu Harryä, joka pakenee kellariin ja kuolee. Samaan aikaan zombit saavat laudoitetun oven murrettua auki ja tunkeutuvat taloon.

Kellariin pakeneva Helen löytää zombiksi muuttuneen Karenin syömässä Harryn kättä, eikä järkytykseltään kykene tekemään mitään Karenin hyökätessä hänen kimppuunsa.

 Hysteerinen Barbara ei myöskään kykene tekemään mitään nähdessään veljensä Johnnyn taloon tunkeutuvien zombien joukossa ja joutuu näiden syömäksi.

Ben pakenee taloon tunkeutuvia zombeja kellariin ampuen zombeiksi muuttuneet Cooperit.

Aamulla Ben havahtuu ulkoa kuuluviin laukauksiin ja tulee pois kellarista, vain tullakseen ammutuksi katsoessaan ulos ikkunasta.

SPOILERIT PÄÄTTYY

Elokuva on yksi suosikkejani, niin kauhuelokuvista kuin yleensäkin. Näin sen ensimmäistä kertaa TV:stä joskus ysärin jälkipuoliskolla ja muistan, kuinka suuren vaikutuksen se minuun teki. Pidin erityisesti lopun yllättävyydestä.

Onneksi elokuva on tehty nimenomaan mustavalkoisena eikä väreissä.  Mustavalkoisuus tehostaa elokuvan ahdistavaa tunnelmaa todella hyvin enkä usko, että se olisi ollut yhtä pelottava väreissä. Pidin myös ideasta sisällyttää elokuvaan TV:stä tulevia uutispätkiä joissa haastetellaan tutkijoita sekä zombeja jahdanneita poliiseja.

Mitään suoranaista vikaa en osaa elokuvasta keksiä. Onhan tämä välillä vähä kömpelä ja suttuinen, mutta otetaan huomioon että kyseessä on kengännauhabudjetilla tehty indie-tuotanto. Hieman kyllä häiritsi zombien älykkyyden ero suhteessa Romaron myöhempään tuotantoon. Tässä zombit käyttävät työkaluja - mm. kiviä rikkoessaan ikkunoita ja Cooperit mainitsevat zombien yhdessä kaataneen heidän autonsa. Kiipeääpä jopa yksi zombi taloon ikkunasta. Nämä nyt vielä menisivät, mutta jos zombin tarkoitus on ensisijaisesti syödä ihmisiä, niin miksi hitossa zombie-Karen jättää kuolleet vanhempansa kellariin lähtien ylös ahdistamaan Beniä?

Kaikesta huolimatta annan elokuvalle arvosanaksi neljä kasettia viidestä.

4.jpg

Katsoin tämän muuten sekä kasetilta (ruotsiversio) että digiboksille nauhoitettuna. Jälkimmäisessä mainittakoon pienenä miinuksena se, että molotovin coctail oli suomennettu polttopulloksi. 

Ja lopuksi hieman kuvia. Valittajille tiedoksi että A) Kuvat ovat taattua Ullakolta ja kirpparilta-laatua eli kännykameralla putki-TV:n ruudulta ja B) kuvatkin saattavat spoilata juonta

001-WP_0058.jpg

Fyysisenä kappaleena minulta löytyy vain ruotsipainos. :(

002-WP_005877.jpg

Alkuteksti on yksinkertainen, mutta ajaa asiansa.

aWP_00589.jpg

Barbara ei tykkää Johnnyn kiusanteosta. 

aWP_005895.jpgaWP_005897.jpg

Barbara pakenee tuntemattoman miehen hyökättyä. 

WP_005880.jpg

Ben on Harryn kanssa eri mieltä, kuinka tulisi toimia ja yrittää vakuuttaa muutkin. 

WP_005882bbbbbbb.jpg

Harry ei kestä sitä, että tilannetta johtaa joku muu. 

WP_005901.jpg

WP_005907.jpgwp_005908a.jpg

Auton tankkaaminen ei suju suunnitelmien mukaan. 

WP_005909.jpg

Pakotetaan koulukaverit, naapurit, sun muut tuttavat esittämään zombeja kiitospalkalla. Kyllä siitä elokuva tulee. 

WP_005923.jpg

Tämä oli tosiaan ensimmäinen kerta, kun elokuvassa näkyi kannibalismia. 

WP_005924.jpgWP_005925aa887.jpgWP_005927.jpg

Zombiksi muuttunut Karen käymässä vanhempiensa kimppuun. 

WP_005929.jpg

Muutenkin hysteerinen Barbara kadottaa lopunkin tolkkunsa nähdessään veljensä zombina. 

WP_005932.jpg

Helikopteri saatiin, kun joku tunsi jonkun jonka kaveri oli paikallisTV:n reportteri. 

WP_005934.jpg

WP_005935.jpgWP_005936.jpg

Loppu oli todella vaikuttava, kun sen näki ensimmäistä kertaa tietämättä mitä odottaa. 

 

PS: Cinemassacre-sivustolla on video, jossa James "AVGN" Rolfe ja Mike Matei käyvät elokuvan hautausmaalla.