Kuluneen vuoden aikana monet suuret taiteilijat kulttuurin eri osa-alueilta ovat poistuneet keskuudestamme, viimeisimpänä yhdysvaltalainen näyttelijä ja kirjailija Carrie Fisher. 

Carrie Fisher sai sydänkohtauksen Lontoosta Los Angelesiin matkanneessa lentokoneessa 23.12.2016 ja kiidätettiin välittömästi koneen laskeuduttua sairaalaan. Tätä ennen samalla lennolla sattumalta matkannut ensihoitaja oli tehnyt parhaansa elvyttääkseen häntä. Tilan tiedotettiin välillä olevan parempaan päin ("out of emergency"), mutta siitä huolimatta rakastettu näyttelijä ei tullut enää tajuihinsa, vaan nukkui pois neljä päivää myöhemmin. 

Laulajaäidille ja näyttelijäisälle 21.10.1956 syntynyt Carrie Frances Fisher teki elokuvadebyyttinsä vuonna 1975 elokuvassa Shampoo. Elokuvarooleja kertyi nelisenkymmentä - mm. Blues BrothersKun Harry tapasi Sallyn sekä Austin Powers - Kumma jätkä - mutta suurelle yleisölle hän on tunnettu ennen kaikkea Star Wars-elokuvien Prinsessa Leia Organana. 

Tähtien sota (1977) on kuulunut suosikkielokuviini jo yli kaksikymmentä vuotta. Näin sen ensimmäistä kertaa mummolassa alle 10-vuotiaana - nauhoitetulta VHS:ltä, josta puuttui alusta 17 minuuttia. Tämä yksi hätäisesti nauhoitettu kasetti vaikutti elämääni enemmän kuin äkkiseltään uskoisi, ja oli osaltaan vaikuttamassa siihen, että kirjoitan tällä hetkellä tätä muistokirjoitusta ja ylipäänsä koko blogia.

Vaikkei minulla olekkaan selkeää suosikkihahmoa Tähtien sodassa, olen aina pitänyt Leiasta. Hän on länsimaisen viihteen ensimmäisiä naispuolisia sankareita, joitten sankaruus ei ole miessankarin toiminnasta riippuvaista. Leia ei ole olemassa pelkästään tullakseen miesten pelastamaksi, eikä hän myöskään jää pelkäksi Han Solon tai Luke Skywalkerin stasistiksi, vaan kykenee hoitamaan asiat myös itse. 

Fisher esitti Leiaa episodeissa 4, 5, 6, 7 sekä 8, joka tulee teattereihin vuonna 2017. 

Alkuperäisen trilogian viimeisessä osassa, Jedin paluussa (1983) käyttämänsä kultabikinit tekivät Fisheristä Marilyn Monroehen tai Brigitte Bardot'hon verrattavan seksisymbolin ja kyseinen puku onkin nykyään valomiekkaan tai Darth Vaderin naamioon verrattava kulttuuri-ikoni. 

Kauhukomediassa Scream 3 (2000) Fisher esitti näyttelijätärtä, joka sekoitetaan Carrie Fisheriin. Hänen vuorosanoihinsa lukeutuu kohta, jossa näyttelijätär kertoo hakeneensa prinsessa Leian roolia, mutta menettäneensä sen tytölle, joka suostui sänkyyn ohjaan kanssa. Fisher kirjoitti kyseisen kohdan itse.

Paitsi näyttelijänä, Carrie Fisher on ansioitunut myös kirjailijana. Esikoisteos, elämäkerrallinen Terveisiä unelmien reunalta (1987) filmatisoitiin 1990 ja hän kirjoitti myös käsikirjoituksen itse. Viimeisimpänä kirjana ilmestyi vain muutamia kuukausia sitten The Princess diarist. Kirjoissaan Fisher on kertonut rohkeasti ja avoimesti elämästään, johon on kuulunut myös mielenterveys- ja huumeongelmia. 

Näyttelijän ja kirjailijan uransa lisäksi Fisher oli yksi Hollywoodin tunnetuimpia "script doctoreita", joiden tehtävänä on muiden käsikirjoittajien tekemien käsikirjoituksien hiominen. Näistä mainittakoon mm. Hook – Kapteeni Koukku (1991)

Fisherin äiti Debbie Reynolds, joka muistetaan mm. Laulavat sadepisarat-musikaalista, kuoli vain päivä tyttärensä jälkeen saatuaan kohtauksen kesken hautajaisvalmistelujen. 

Viimeisinä sanoinaan Debbie oli ikävöinyt tytärtään ja toivonut olevansa hänen luonaan. 

Ullakolta ja kirpparilta ottaa kaikella 9-vuotiaan koulupojan myötätunnolla osaa sekä rakastetun prinsessan, että tämän äidin poismenoon.   

WP_008985.jpg

Yksi on joukosta poissa. 

WP_008982.jpg

Farmipojun ja salakuljettajan ajautuessa umpikujaan, prinsessa hoitaa homman. 

Han-Leia-Hugging-Force-Awakens.jpg

Episodi 7 - Force Awakens (2015) - Hanin ja Leian ero osoitti elokuvayleisölle, että vuosikymmeniset leffasankari-ikonitkaan eivän ole ihmistä kummempia. Itkin elokuvissa (jokaisella kerralla) vaikka tavallaan myös pidin tästä kohtauksesta. 

ff6956a919d24b5292b5b76bdd155f86_2011.jp

Äiti ja tytär vuonna 2011. 

WP_008992.jpgWP_00899---.jpg

Carrie Fisherin tähdittämät ja tähän mennessä ilmestyneet Tähtien sodat VHS-kasetteina.

Älkää vain sanoko, että olen ainoa suomalainen, joka on skannannut Force Awakensin DVD-kannet ja sovittanut ne kuvankäsittelyohjelmalla VHS-kokoon? Kyllä tämän kokoisessa maassa on pakko olla muitakin kaltaisiani hulluja... 

 

WP_008973.jpg

En voi ottaa kaikkea kunniaa. On mainittava, että kissani Leia osallistui tämän kirjoituksen työstämiseen. 

 

“Death is a natural part of life. Rejoice for those around you who transform into the Force. Mourn them do not. Miss them do not. Attachment leads to jealously. The shadow of greed, that is.”

– Yoda