Sandokan on italialaiskirjailija Emilio Salgarin (1862-1911) luoma merirosvo, joka esiintyy tämän vuosina 1895-1913 julkaistuissa kirjoissa, sekä niiden pohjalta tehdyissä lukuisissa elokuvissa ja kahdessa animaatiossa. 

Emilio Salgari haaveili nuorena seikkailuista ja kaukomaista yrittäen värväytyä laivastoon. Kun haaveet laivastoupseerin urasta eivät toteutuneet, hän alkoi kirjoittaa seikkailutarinoita. Salgari on aina ollut erittäin suosittu kirjailija, ennen kaikkea italian, espanjan ja portugalin kielisissä maissa, mutta hänen tuotantoaan on vasta viime vuosina käännetty laajemmalti englanniksi. Suomeksi on julkaistu ainoastaan sarjakuvaversio kirjasta Musta merirosvo vuonna 1978.

Huolimatta miljoonamyynnistä taitamattomuus liikeasioissa sai Salgarin velkaantumaan pahoin, minkä takia hän teki itsemurhan 1911. Jopa tämä viimeinen teko ilmensi Salgarin kiinnostusta vieraita kulttuureita kohtaan. Kirjailija oli kävellyt asuntonsa läheiseen metsään, jossa oli japanilaisia samuraita jäljitellen viiltänyt vatsansa ja kurkkunsa auki.

Kirjat

Ensimmäinen osa Mompracemin tiikerit ilmestyi alunperin jatkotarinana lehdessä vuosina 1883-84 ja Salgari käytännössä uudelleenkirjoitti sen vuonna 1900, jolloin se oli saanut jo kaksi jatko-osaa.

Ensimmäiset kuusi kirjaa ovat saatavilla englanninkielisinä useista suomalaisistakin verkkokirjakaupoista. 

Elokuvat

Ensimmäinen Sandokanista tehty elokuva oli 1941 kuvattu mustavalkoinen Malesian merirosvot, jossa Sandokania esittti italialainen Luigi Pavese, samoin kuin samana vuonna kuvatussa jatko-osassa Kaksi tiikeriä. Elokuva sai huonot arvostelut, eikä se kriitikoiden mukaan tavoittanut Salgarin tarinoiden henkeä. 

1960-luvulla Sandokania esittivät yhdysvaltalaiset Steve Reeves (Momprakemin Tiikeri 1963 ja Malesian merirosvot 1964) sekä Ray Donton (Sandokan iskee takaisin 1964 ja Sandokan vastaan Sarawakin leopardi 1964). Reevesin Malesian merirosvot on nähty Suomessa YLE Teemalla. 

Suosituin Sandokanin näyttelijä on kuitenkin Kauniissa ja rohkeissakin aikoinaan piipahtanut intialainen Kabir Bedi, joka esitti Sandokania TV-minisarjassa Sandokan (1976). Bedi esitti Sandokania myöskin elokuvissa Sandokan iskee takaisin (1977), Sandokanin paluu (1996) sekä minisarjassa Sandokanin poika (1998).

Alkuperäinen sarja on julkaistu elokuvatiivistelmänä kahdella VHS-kasetilla ja ensimmäinen kasetti on ilmestynyt Suomessa nimellä Kuolema Sandokanille. Ostin kasetin muutamalla eurolla huutonetistä ja pidin elokuvasta. 

Espanjalainen BRC-international (Matka maailman ympäri, Muskettikoirat) tuotti vuonna 1992 animaatiosarjan Sandokan, jonka hahmot ovat eläimiä. Sarja on esitetty Suomessa MTV3:lla -90-luvulla ja uusittu useaan otteeseen. Sarjassa on 26 jaksoa (25min)  ja se on julkaitu täysimittaisena VHS:llä sekä tiivistettynä DVD-elokuvana.

Toinen animaatio on italialainen ja Mondo TV julkaisi sen 90-luvun lopulla. 

Merkittävimpiä hahmoja

  • Sandokan - "Malesian tiikerinä"  tunnettu Mompracemin merirosvojen rohkea ja oikeudenmukainen johtaja
  • Lady Mariana Guillonk - Sandokanin rakastettu, josta malesialaiset käyttävät nimeä "Labuanin helmi"
  • Yanez de Gomera - Sandokanin paras ystävä ja merirosvojen luotettu varakomentaja. (1992 animaatiossa portugalilainen Yanez on kuvattu kettuna valtaosan merirosvoista ollessa kissaeläimiä ja brittien koiria.) 
  • Lordi James Guillonk - Marianan setä. Brittiläinen upseeri ja Sandokanin vihollinen
  • Paroni William Rosenthal - Lordi Jamesin ystävä ja myöskin brittiläinen sotilas. Marianan kilpakosija ja Sandokanin vihollinen. 
  • James Brooke - Sarawikin  valkoinen rajah. (Todellinen historiallinen henkilö. Brittiläinen sotilas ja kauppias, joka sai Sarawikin läänityksenä autettuaan Brunein sulttaania kapinan kukistamisessa. Animaatiossa hänet kuvataan kierona ja julmana vallananastajana, joka syrjäytti Sandokanin vanhemmat tämän ollessa lapsi.) 
  • Tremal-Naik - Sandokanin intialainen ystävä.
  • Kammammuri - Tremal-Naikin palvelija, merirosvojen liittolainen
  • mm. Sambiglion, Patan ja Giro-Batol - Sandokanin merirosvoja
  • Crackers - 1992 animaatiossa esiintyvä suulas papukaija jolla on silmälappu ja puujalka.

ZAR55cb04_sandokan2.jpg

Kabir Bedi - Tunnetuin ja pidetyin Sandokanin esittäjistä.1.jpg

Taistelussa haaksirikkoutunut Sandokan piirretyssä ja 1970-luvun sarjassa.yanez_de_gomera_portuguese.jpg

Yanez piirretyssä ja sarjassa. 

paroni-william.jpg

Paroni William sarjassa ja piirretyssä. 

hqdefault.jpg1705_1_1.jpg 

Sandokanin ja Marianan häät. 

I_pirati_della_Malesia.jpg 250px-Sandokan_la_tigre_di_Mompracem.jpg220px-Pirates_of_Malaysia.jpg

Vanhempien elokuvien julisteita. 

Emilio_Salgari_ritratto.jpg 

Kirjailija Emilio Salgari

WP_009.jpg 

VHS-elokuva joka käsittää ensimmäisen puoliskon sarjasta. 

Mondo-tv-animaatio.jpg 

Sandokan ja Yanez myöhemmässä animaatiossa. 

IMG_20170714_131047.jpgnimet%C3%B6n.jpg


Lapsena Sandokan (se varhaisempi) oli yksi lempipiirrettyjäni ja on kestänyt aikaa erinomaisesti. Pienenä anekdoottina mainittakoon kuinka eräs koulukaverini kerran kertoi oikeasta elokuvasta jossa on ihmisnäyttelijöitä. Kysymyksessä taisi kuitenkin olla lapsen yritys tehdä toinen lapsi kateelliseksi - eikä niinkään todellinen tieto. :D