TIINEITS MYYTANT NINJA TÖÖDOLS TIINEITS MYYTANT NINJA TÖÖDOLS TIINEITS MYYTANT NINJA TÖÖDOLS HIROUS IN A HAVSEL TÖÖDOL PAUVÖ

Nyt ko on aluks saatu kaikille korvamato luikertelemaan niin tässä tulee juttua Teini-ikäisistä Mutantti Ninja Sankari Kilpikonnista. Ja nimenomaan niistä oman lapsuuteni Turtleseista eli kasaripiirretystä oheistuotteineen. 

Piirrossarjahan perustu Kevin Eastmanin ja Peter Lairdin vuonna 1984 luomaan sarjakuvaan. Sarjakuva oli parodia Marvelin tarinoista (mm. Daredevilistä), jota julkastiin alun perin omakustanteena veronpalautuksien ja sukulaisilta lainattujen rahojen turvin. Kaupalliset julkasijat suhtautu kylmäkiskosesti ideaan mutanttininjakilpikonnista mutta riskinotto kannatti. Ensimmäiset omakustanteiset numerot meni kaupaks niinkö häkä ja julkasijat kiinnostu huomattuaan että tässä onki potentiaalia vaikka mihin. Päätettiin julkasta leluja, mutta leluja varten tarvittiin ens piirretty. Animaattori Fred Wolfin luoma piirretty ilmesty 1987 ja oli huomattavasti humoristisempi ja kevyempi verrattuna tunnelmaltaan suht synkkään alkeperäseen sarjakuvaan. Piirretyn vanavedessä tuli sitte lelut sun muut oheistuotteet. Kaikkea mahollista mitä vain kuvitella saattaa. 

Turtlesit joutu ainaki Suomessa ja Britanniassa sensorien kynsiin, koska ninjat koettiin arveluttavina. Kaikista lapsista pelättiin tulevan piirrettyjä kahtomalla japanilaisia salamurhaajia. Suomessa ei onneksi menty painetun logon editointia (ninjan tilalle hero) pidemmälle, mutta Britanniassa muokattiin myös alkutunnaria. Logoanim.jpg

Vasemmalla orkkis ja oikeella Suomessa käytetty logo. 

Piirretyssä on alkeperäseen sarjakuvaan verrattuna ms juonellisia eroja yleisen tunnelman lisäks. Esim. Tikku oli sarjakuvassa ja näytellyissä elokuvissa alunperin kesy lemmikkirotta mutta piirretyssä alunperin ihminen ja April oli alkuperäsessä sarjakuvassa Baxter Stockmanin labrassa työskennelly ohjelmoija eikä reportteri.

Piirrettyyn tehtiin kaikkiaan 193 jaksoo vuosina 87-96. Suomessa sitä esitti Kolmoskanava 90-93 ja PTV4 92-97. Jos joku blogia mahollisesti lukeva jonne ihmettelee kanavia (koska jonnet ei muista) niin kyseessä oli nykysten MTV3:n ja Nelosen edeltäjät. Piirrettyä on julkastu Suomessa kasetilla ainaki kahteen otteeseen.  

Turtlesin kultakautta oli sekä jenkeissä että meillä vuosikymmenen taite ja ysärin alku. Vaikka sekä piirrettyä että sarjakuvaa tehtiin vuoteen -96 asti, niin loppupuolella oli jo nähtävissä selkeää tason laskua. Tässä kävi myös se sama mikä kaikissa konsepteissa yleensä tulee vastaan, eli alkuperäsen yleisön ikääntyminen. 80-luvulla syntyneet joille Teinimutanttininjasankarikilpikonnat alunperin tehtiin kasvo siitä ulos. Vanhimmat aikuistu ja nuorimmatki teini-ikäisty ja löysi muita kiinnostuksen kohteita.

Turtlesit on kuitenki tehny comebackin kahella uuella sarjalla vuosina 2003 ja 2012 joten ilmesesti uusiaki sukupolvia kiinnostaa mutanttirotan kouluttamat mutanttikilpparit jotka asuu viemärissä ja syö pizzaa ja taistelee pahuutta vastaan ja jotka keksittiin täysin sattumalta DareDevil-parodiana. Hyvä niin. :)

Ja yleisen jutustelun jälkeen sitte kuvia mun omista Turtles-jutuista. Kasetit ja sarjakuvat on ostettu jälkeenpäin kirpparilta, mutta kaikki muut on alkuperäsiä lapsena saamiani. Lehtiäki mulla oli aikanaan, mutta vaihtu joskus vuosituhannen vaihteessa Marveleihin. 

WP_002689.jpg

Jos blogia lukee joku joka ei tiedä kuka on kuka niin vasemmalta oikealle: Leonardo on veljeksistä vanhin ja ryhmän johtaja. Kurinalaisin, vaikkei fyysisesti vahvin ja vaatii itseltään paljon. Rafaello on vahvin mutta myös agressiivisin mikä toisinaan saattaa tämän vaikeuksiin. Donatello on älykkäin ja teknisesti lahjakkaana rakentanu turtlesien käyttämät kulkuneuvot ja muut varusteet. Michaelangelo on nuorin ja hyväsydämisin sekä pitää hauskanpidosta ja vitsailusta.  

Aseistus sarjakuvista ja tv:stä tuttu paitsi Mikellä joka on jotain erikoissarjaa. Oikea käsi pyörii vieterillä ja aseina 1 nunchaku, hännistään yhteen sidotut käärmeet sekä Sveitsin armeijan viemärinkansi. En muistanukkaan kuinka vaikeeta nuo on saada pystyyn. Toinen jalkapohja on tasanen mutta toinen ei. Ihme touhua. 

WP_002699.jpg

Perushahmojen mukana tuli henkilökohtasten aseitten (tässä Leon miekat) lisäks joku tuommonen kakshaaranen joku, kaks jotain kolmioterää ja kaks heittotähteä. Rafaelilla on vyössä takana paikka isommalle kolmioterälle ja Donilla sivussa paikka tähdelle. 

WP_002741.jpg 

Mestari Tikun (suomennettu myös Särö) aseistuksena oli jousipyssy ja kävelykeppi jonka sisään on piilotettu terä. Tikku on vaivatonta laittaa seisomaan, koska jalkapohjat on tasaset. :)

WP_002704.jpg

Silppuria en yrittänykkään saada seisaalleen ko muistin kuinka lapsena palo monesti käpy nuihin jalkoihin. Onko tuon oikeesti tarkotus olla seisaallaan vai ei? Jalat on ainaki muotoiltu niinkö se istuis paskalla. Viitta ja vyö on leikeissä hukkunu ja käsi katkennu. Aseena tällä oli samanlainen miekka ko Leolla. Ärsytti myös se kuinka tällä ei leluna oo paitaa vaikka piirretyssä on. Lapset haluaa alkuperäistä vastaavia leluja. Perkele! 

WP_002691.jpg

Pyörän ostin serkultani R:ltä joskus ysärin loppupuolella ko elettiin jo prätkähiiri-aikaa. En tiedä onko tuo Aprillille tarkotettu vai onko suunnittelijat täysiä toopeja, mutta mahotonta saaja kilpikonnalta molemmat kädet sarviin kiinni. 

Kahessa ekassa kuvassa sivusiivekkeet auki, viimesessä kuvassa kiinni. Penkin alla on säilytyslokero. 

WP_002685.jpg

Tämän sain joululahjaks porukoilta ja oli viimenen nelikosta joka mulla puuttu. Mike oli mun lemppari pienenä. Pyörivä käsi ja Sveitsin armeijan viemärinkansi nyt vain on niin ylisiistejä. Pieni videopätkä Mikestä mättämässä Silppuria löytyy täältä. 

WP_002744.jpg

Joku pienempi Mike-figuuri. 

WP_002705.jpg

Sekanumeroita sarjakuvasta vuosilta 90-96. Nimessä ninjan tilalla hero. 

WP_002719.jpg

Ensimmäisten Turtles-lehtieni kansikuvat on syöpyny mieleen. Ensimmäinen ostettiin kesälomalle mummolaan lähtiessä ja toinen siellä ollessa. 

WP_002722.jpg

Tulevaisuuteen sijottuvat seikkailut oli jänniä. 

tulevaisuus.jpg

Aikamatkustuksessa ei takerruttu semmosiin pikkuseikkoihin että, jos tapaat toisen aikakauden oman itses niin universumi räjähtäis tai jotain. 

mutant-animals.jpg Sivuhahmoina seikkaili mm. Mahtavat Mutanttieläimet.

hassu.jpg

Pitkien seikkailutarinoiden ohella ole myös yksisivuisia vitsisarjoja. 

leffahetki.jpgWP_002748.jpg

historiaa.jpg

Löytyi monenlaista asiaa elokuva-arvostelusta kirjepalstaan ja historiaan. 

kuvia.jpg

Liitteenä mm. keräilykuvia ja julisteita. 

kisa.jpg

Kilpailuissa oli palkintona figuureita tai ajoneuvoja. 

WP_002667.jpg

Julisteen muistelisin saaneeni hyvältä ystävältäni J:ltä. Kuva ei vääristä vaan nauhat on julisteessa todellaki tummanruskeat. WP_002733.jpg

Saatiin jotku ala-asteen koulukirjat käytettyinä eli valmiiks päällystettyinä. Useimmissa oli muovit mutta mää satuin saamaan semmosen jossa oli Turtles-paperi. Nohevana poikana irrotin paperit ja leikkasin kuvat irti ja myin niitä. :) Samaa Rafaellon kuvaa oon nähny myös paidoissa. 

WP_002749.jpg

Vasemmassa mukissa huudetaan yhtesessä puhekuplassa "Turtles to the rescue!" ja oikeassa tullaan viemärin aukoista kadulle. Huomaa kuinka Leolla on tikari. Kyseessä on kuitenki virallinen eikä pireettituote. 

pistekirjasta%20kuva%20WP_002678.jpg

WP_002680.jpg

WP_002746.jpg

Tehtäväkirjoja. Jännä että tuosta toisesta on suomennettu nimi ihan kokonaan. Kummanki on julkassu Satukustannus 1990 ja copyright on merkitty Mirage Studiolle. 

WP_002676.jpg

Scanboxin kaseteilla oli kaks jaksoa per kasetti. Osa 7 (keskellä) oli aikoinaan myös serkuilla mummolassa. Tykkäsin erityisesti jaksosta "Turtlesit maan sisällä" koska siinä oli dinosauruksia. Siis kuinka mahtavaa! Turtlesit ja dinosaurukset samassa piirretyssä. :)

WP_002677.jpg

Kids Planetin julkasemat kasetit on ilmesesti 2000-luvun puolelta koska "TURTLES-KUUMEEN PALUU!" ja "Saatavana myös DVD." Kotelon sivussa sanotaan sarjassa olevan kaikkiaan 19 jaksoa. Vanhemmissa kaseteissa oli ilmesesti sama määrä, eli ei lähellekkään kaikkia suomeks.

Jaksotus menee näissä eri lailla ko edellisissä. ScanBoxin ysikasetilla ensimmäinen jakso on "Cowabunga" eli kaks jaksoa/kasetti niin se olis sarjan 17s. Tässä se on kuitenki neloskasetin (3 jaksoa) kolmas eli sarjan 12s. 

WP__kassu.jpg

Vuoden 1990 elokuva. Sain SPR:n kirpparilta ilmaseks. Jenkkiversion kannessa luki "Hey dude, this is NO cartoon." :D Tämä sai myös kaks jatko-osaa. Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat 2: Mönjän salaisuus vuonna 1991 ja Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat 3 vuonna 1993. Kolmosessa matkustettiin jollain ihmevaltikalla samurai-aikakauden Japaniin. 

1487349_10152542763764044_57206859394658

Tämmösen kans ei pelottanu mennä nukkumaan. :) 

Tuossa oli nyt jotain mitä sain kaiveltua ullakolta kuvailtavaks. Kirjotellessa iski kyllä kaipuu takasi huolettomalle 90-luvun alulle. Jos jollekki tulee nostalgiset fiilikset lukiessa niin kiva ja heittäkäähän kommenttia mitä tykkäsitte. Myös kirjotusten aiheita voi toivoa. Saatan kirjottaa tai sitte en. :)  

histor.jpg

PS: James Rolfe eli Angry Video Game Nerd on tehny useita mielenkiintosia videoita Turtleseista. 

PSS: Miksi mutanttikilpikonna nukkui huonosti? Hänellä oli kova punkka.