Useimmat 80- ja 90-luvuilla syntyneet varmasti muistavat sarjan Olipa kerran ihminen (1978). Kyseinen sarja kertoi hauskalla ja mielenkiintoisella tavalla ihmiskunnan historiasta, alkaen maailman synnystä ja päätyen tekohetkensä lähitulevaisuuteen. Olipa kerran ihmisen (ransk: Il était une fois… l'homme) loi ranskalainen Albert Barille. Barillé teki myöhemmin myös kuusi muuta vastaavanlaista opetuksellista sarjaa, joissa esiintyivät samat ikimuistettavat hahmot. Olipa kerran avaruus (1982), Elämä (1986), Amerikka (1991), Keksijät (1994), Löytöretket (1997) sekä Planeetta Maa (2008).  

Suomenkielisen version on tuottanut Yle Import vuonna 1978 ja se on esitetty Ylen tv-kanavilla pariin otteeseen. Sarjassa on 26 jaksoa ja sen yhteiskesto on reilu 11 tuntia. Yksi jakso kestää noin 26 minuuttia. 

Omaxi on julkaissut sarjan 8:lla VHS:llä 90-luvulla Golden Voicen dubbaamana. Ääninäyttelijöinä kaseteilla ovat Pertti Nieminen, Erkki Murto, Päivi Sorsa ja Ulla Ollikainen. Vuonna 2005 sarja julkaistiin kuuden DVD-levyn boxina. DVD:n ääninäyttelijöinä ovat Seppo Kolehmainen Jarmo Heikkinen, Maria Salo, Irma MartinkauppiRauni Järvilehto ja Tiina Harpf

Kasetti-, TV- ja DVD-versioissa on näyttelijöitten lisäksi osittaisia eroja myös hahmojen nimissä. Itse olen aina tottunut katsomaan OKI:a nimenomaan kasetilta ja kasettiversio nimineen on minulle se ainoa oikea. 

WP_003603.jpgWP_003600.jpgWP_003602.jpg

Lapsena sain kasetit 1, 4, 6 ja 8. Loput olen kerännyt myöhemmin kirppareilta. Kasi oli ensimmäinen OKI-kasettini ja nelonen suosikkini. Katsoessamme näitä lapsena serkkujen tai kaverien kanssa, meillä oli tapana aluksi sanoa kuka "olemme" kyseisen jakson hahmoista. "Kuka sää oot? Mää oon tuo." 

Vaikka olen lapsena seurannut muitakin Olipa kerran-sarjoja, minulla on voimakkaimmat muistikuvat nimenomaan Ihmisestä. Olipa kerran ihminen on - muita väheksymättä – henkilökohtanen suosikkini Olipa kerran-sarjoista ja ylipäänsä yksi parhaimpia seuraamiani piirrettyjä ja sarjoja koskaan.  

(Jos jotakuta kiinnostaa ostaa/vaihtaa, niin minulla on ylimääräiset 2, 3, 6 ja 7. Kansipaperit kylläkin on vain 6:ssa, muut ovat kannettomia kirjastopoistoja.) 

Sarjassa on kymmenkunta perushahmoa, joita on käytetty myös myöhemmissä sarjoissa pienin muutoksin. 

 • Maestro (Mestari) Viisas vanhus. Usein arvostetussa asemassa esim. heimopäällikkönä, kuninkaan neuvonantajana, pappina tai keksijänä. Pitkä parta peittää ruumiin kauttaaltaan ja jatkuvana vitsinä on Mestarin tapa kaivella esineitä parrastaan, joskus etsien kauankin ennen kuin saa esille etsimänsä.
 • Peter / Pierre (VHS:llä Kivi, DVD-llä Lassi) Toinen päähahmo Mestarin ohella. Tummatukkainen tavallinen keski- tai työväenluokkainen mies. Ystävänsä Isovahvan kanssa usein maanviljelijä, sotilas, merimies, työläinen tai vanhemmissa jaksoissa orja. Rauhallinen ja sovitteleva. 
 • Jumbo / Le Gros (VHS:llä Isovahva, DVD:llä Jätti) Kiven paras ystävä. Suurikokoinen ja vahva mutta toisinaan myös kömpelö ja hieman yksinkertainen. Kiharat punaiset hiukset. Pyrkii ratkomaan ongelmat nyrkein, siinä missä Kivi puhumalla. 
 • Kivellä ja Isovahvalla on myös nuoremmet vastineensa, Pikku-Kivi/Pikku-Lassi ja Pikkuvahva/Pikku-Jätti. Pikku-Kivi on hyvin älykäs, ollen usein Mestarin oppipoikana ja Pikku-Vahva taas on voimakas. Isiensä tavoin pojatkin ovat parhaita ystäviä keskenään. Useissa jaksoissa kuvataan heidän kasvuaan lapsista nuorukaisiksi, kunnes he aikuistuessaan siirtyvät tarinan keskiöön vanhempiensa tilalle ja saavat omia lapsia ja niin edelleen. 
 • Pierrette (Lissu) Vaaleahiuksinen ystävällinen nainen. Kiven vaimo tai tyttöystävä. Lissullakin on nuori vastineensa Pikku-Lissu. 
 • The Pest / Le Teigneux ("Päällikkö") - Ilkeä "pahis". Vahva ja isokokoinen, mutta kuitenkin Isovahvaa heikompi. Esitetään usein kilpailevan heimon päällikkönä, rosvona tai muulla tavoin Mestarin, Kiven ja Isovahvan vastustajana. Samassa ryhmässäkin vähintään vallanhaluisena riidanhaastajana. Mestarin tavoin usein itsekin hyvässä ja korkeassa asemassa esim. aatelisena tai virkamiehenä, mutta Mestarista poiketen on ahne ja ilkeä riitapukari. 
 • The Dwarf / Le Nabot (Päällikön apulainen, ei suomalaista nimeä.) Lyhyt ja punatukkainen ilkimys. Yllyttää päällikköä haastamaan riitaa tai tekemään muuta kiusaa Mestarille ja toisille, koska nämä ovat muka tehneet jotain väärää heille. 
 • Kello Ruudun yläkulmassa esiintyvä laatikko jossa näkyy tapahtumien edustama vuosiluku. Kellolla on silmät ja kädet ja usein se pitää aikakauteen sopivaa hattua. Yksi sarjan vakiovitsejä on se, kuinka kello toisinaan huomauttaa Mestarille tai kertojalle jonkin kuvassa näkyvän asian olevan kyseiseen aikaan sopimaton. Tällöin Kello usein huitoo käsiään ja huutaa hädissään "SEIS! Pysähtykää! Ei niin nopeasti.". 

Vaikka historialliset hahmot kuvataankin useimmin omina itseinään, on myös päähenkilöitten hahmoja toisinaan käytetty tähän. Esim. Mestarin hahmo on ollut Leonardo da Vinci ja Kublai Kaani ja Pikku-Kivi ja Päällikkö ovat olleet David ja Goljat. 

Jaksot

 1. Maailman synty
 2. Neanderthalin ihminen
 3. Cro-Magnonin ihminen
 4. Viljavat laaksot
 5. Ensimmäiset maailmanvallat
 6. Perikleen aika
 7. Rooma
 8. Islamin valloitukset
 9. Karolingit
 10. Viikingit
 11. Katedraalien rakentajat
 12. Marco Polon matkat
 13. Satavuotinen sota
 14. Italian renessanssi
 15. Espanjan kultainen vuosisata
 16. Elisabetin Englanti
 17. Alankomaitten itsenäistyminen
 18. Ludvig XIV:n aika
 19. Pietari Suuren aika
 20. Valistus
 21. Amerikka
 22. Ranskan suuri vallankumous
 23. Kansojen kevät
 24. Vuosisata vaihtuu
 25. Hullut vuodet
 26. Olipa kerran... Maa

VHS-versiossa on kolme jaksoa/kasetti ja kaksi viimeisintä osaa jää puuttumaan 8-kasetin päättyessä jaksoon 24. DVD-levyjen jaksojaosta en ole varma. Omistan vain kutoslevyn, jonka ostin videovuokraamon poistomyynnistä kahden viimeisen jakson takia. Kuudennella levyllä on jaksot 23-26. 

OKI löytyy kokonaisuudessaan youtubesta, mutta ikävä kyllä DVD- eikä kasettiversiona.  

Vaikka sarja on tehty lapsille voin ehdottomasti suositella sitä myös aikuisille. Tähän ei kyllästy ikinä vaikka olisi nähnyt nämä kuinka monesti hyvänsä, Ainakaan mikäli on kiinnostunut historista. Annan arvosanaksi neljä kasettia viidestä. 

4.jpg

 

Ja sitten "vähän" kuvia. Tässä lähti taas käsistä. Tarkoitin ottaa vain yhden kuvan joka hahmosta, mutta pomppiessani edestakaisin saadakseni aikakaudet mahdollisimman laajalla skaalalla, löysin koko ajan uusia hauskoja kohtauksia jotka halusin mukaan. 

01.jpg

Yksi parhaimmista alkutunnareista koskaan löytyy youtube-kanavaltani (kuten myös Elämä ja Avaruus).

02.jpg

Apina-Kivi ja Apina-Isovahva ovat saaneet hyvän saaliin. 

03.jpg

Mestarin parrasta löytyy kaikkea tarpeellista kuten palava soihtu tai vaikka polkupyörä. 

04.jpg

Kiven ja Päällikön heimoilla on rajariitoja. 

05.jpg

Päällikön heittämä kivi sytyttää sattumalta tulen. 

06.jpg

Lissu huomaa lihan maistuvan palaneena paljon paremmalta, kuin raakana. 

07.jpg

Mestari roomalaisena tieinsinöörinä ja Päällikkö yrmynä sadanpäämiehenä. 

08.jpg

Toisin kuin Päällikkö, Mestari kohtelee orjia hyvin. 

09.jpg

Mestarin ystävä Julius Caesar puukotettiin. 

10.jpg

Arabi-Kivi ja arabi-Isovahva lähdössä Muhammedin kanssa valloitusretkelle. 

11.jpg

Mestarin johdolla viikingit uhraavat Odinille. 

42.jpg

Päällikölläkin on poika joka toisinaan haastaa Pikkukivelle ja Pikkuvahvalle riitaa, vaikkei olekaan yhtä keskeinen hahmo. 

13.jpg

Pelkurina karkotettu Päällikkö hyökkää yöllä ja tappaa uudeksi päälliköksi valitun Kiven, mutta kuolee itsekin. 

14.jpg

Tyypilliset viikinkisoturin hautajaiset. 

15.jpg

Kello huomauttaa Mestarille, että tämä on keksimässä liian edistyksellistä laivaa. 

16.jpg

Tsingis Khan ja mongoli-Isovahva. 

17.jpg

Pikkukivi ja Pikkuvahva lähdössä Marco Polon mukana Aasiaan.

18.jpg

Mongooli-ryöväreitä. 

19.jpg

Marco Polo ja Kublai-Kaani. "Alamaiseni uskovat Kristukseen, Muhammediin ja Budhaan. Minä rukoilen varmuuden vuoksi kaikkia kolmea."

20.jpg

Vaihteeksi espanjalaisina sotilaina. 

21.jpg

Ja tässä englantilaisina. Otetaan parit lasilliset ennen kuin lähdetään Fransis Draken kanssa merille etsimään siirtomaita ja rikkauksia kuningatar Elizabethille. 

22.jpg

Tällä kertaa Päällikkö on kapinoiva upseeri ja Päällikön Apulainen on laivalle pakkovärvätty varas. 

23.jpg

Sotavangiksi jäänyt luotsi.

24.jpg

"Tämä on kaikkien petturien kohtalo!"

25.jpg

Tässä Kivi ja Isovahva ovat hollantilaisia. 

26.jpg

Päällikkö pyörtyy nähtyään nuoren van Goghin näkemyksen itsestään. 

27.jpg

Venäläisinä. Vasemmalla Pietari Suuri. 

28.jpg

Ranskalainen Mestari on kansanedustaja. 

28a.jpg

Vallankumouksen mukaisesti Kellolla on punainen myssy ja trikolori-ruusuke. 

29.jpg

Mestarikin joutuu giljotiiniin. :(

30.jpg

Kehitys kehittyy. 

31.jpg

Aamiaisen jälkeen Kivi lähtee rakentamaan rautatietä, Pikkukivi nuohoamaan savupiippuja ja Lissu ja Pikku-Lissu tekstiilitehtaaseen. 

33.jpg

Apulainen helppoheikkinä junassa myymässä tavaroita. 

34.jpg

Kohonneen elintason myötä on varaa myöskin siirtomaaherkkuihin. (Jännänä sivuhuomiona todettakoon, että DVD-versiossa vuodelta 2005 käytetään N-sanaa, mutta kasetilla ei.)

35.jpg

Maailmansota alkaa ja Kellokin heristää vihaisena nyrkkejään. 

36b.jpg

Miehet marssivat rintamalle eri puolilla Eurooppaa.

37.jpg

Päällikkö yrmynä upseerina ja Apulainen pelkurina. 

38.jpg

Ranskalaiset (harmaat) hyökkäämässä saksalaisten (vihreät) asemiin. 

39.jpg

Ystävämme jytäämässä hippeinä. 

40.jpg

Tulevaisuudessa ihmiset ovat paenneet avaruuteen pilattuaan maan. 

41.jpg

Saasteet, liikakansoitus ja ydinsota-pydinsota. 

43.jpg

Näin ei kuitenkaan ole pakko käydä, jos ollaan kiltisti eikä tapella ja laitetaan tehtaitten piippuihin suodattimet... 

44.jpg

...silloin on kaikilla kiva olla, ja järvessä riittää kalaa. 

45.jpg

Lopputunnarissa satelliiteista muodostuu sarjan hahmoja, jotka tanssivat piirissä maapallon ympärillä. Myös lopputunnari löytyy youtube-kanavaltani.  

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä. 

519-56738-a-barille.jpg

»Kun lapsemme haluavat tietää, ruoki heidän uteliaisuuttaan. Kohtele heitä myös yksilöinä, jotka ymmärtävät usein enemmän kuin aikuiset luulevat. Se vahvistaa heitä ja he tulevat kiittämään sinua siitä.»
(Albert Barillé 1920-2009)